Tim

Aleksandra Patenković

Aleksandra Patenković

osnivač

Aleksandra Patenković je naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković". Doktorirala je na temi iz ekološke genetike i zaštite sredine, a pored toga bavi se istraživanjima iz oblasti populacione genetike i (eko)genotoksikologije. Do sada je publikovala deset naučnih radova u međunarodnim časopisima, kao i dva poglavlja u knjigama. Učestvovala je na tri domaća i četiri međunarodna projekta, od kojih su tri iz popularizacije nauke.

Član je nekoliko domaćih i međunarodnih naučnih društava iz oblasti genetike, biologije, evolucije i genotoksikologije. Paralelno sa naučnim radom posvećena je i širenju znanja i rezultata naučnih istraživanja, pa je dugo godina mentor polaznicima IS „Petnica“ , Regionalnog centra za talente Beograd II, kao i studentima Biološkog fakulteta. Bila je mentor Dijane Cvetić,  polazniku Regionalnog centra za talente Beograd II na radu „Genomic stress influence on wing size and shape in Drosophila subobscura“, sa kojim je osvojila zlatnu medalju na IYNT 2014, Međunarodnoj olimpijadi mladih naučnika koja je održana 2014. godine u Beogradu, Srbija.

Od prvog Festivala nauke redovni je učesnik u domaćim i međunarodnim projektima iz popularizacije nauke u Srbiji kao demonstrator, predavač i organizator, a od 2015-te je i programski koordinator Festivala nauke,  što je čini (uglavnom) srećnom :)

Voli rad sa decom i mladima; nepopravljivi je optimista i idealista; ponosna mama Mile, Nikole, Momčila i Anđelije.