I i II razred

Program i teme koje se obrađuju u okviru radionica NAUKA u oktobru, za I i II razred

Udahnimo duboko

Saznajte šta mi to udišemo, a šta je to zagađenje vazduha? Proučite detaljno kako uopšte nastaje zagađenje vazduha, na šta sve utiče, kao i kako možemo da ga sprečimo. A za kraj, napravite sami svoju vetrenjaču!

Predavač: Jelena Andreja Radaković

Šta je to vazduh i zašto nam je bitan?

Koliko znate vazduhu i njegovoj temperaturi, pritisku, ali i o vetru? Kako nastaju oblaci, zašto grmi i seva? Savladaćemo sve o stvaranju magle, kiše, snega i grada, jer sve to je tema interesovanja pravog metereologa! I zašto je zimi hladno a leti toplo? I šta bi bilo kada vetra ne bi bilo?

Predavač: Nikola Vasović

Začarani krug udisaja i izdisaja

Začarani krug udisaja i izdisaja

Kako dišemo? Kako vazduh dospeva do svake ćelije našeg organizma i koje su to ćelije značajne za prenos gasova? Upoznaj se sa mikrocirkulacijom pluća i fizičkim principima razmene gasova. Otkrij kako funkcionišu naša pluća i šta im omogućava nesmetan rad. Šta se dešava sa plućima kada vazduh dospe tamo gde mu nije mesto? Otkrij anatomske i fiziološke specifičnosti disajnih organa.

Predavač: Jovana Bakalović

Dišite duboko!

Dišite duboko!

Ne vidimo ga, ne možemo da ga osetimo čulom morisa ili uhvatimo između prstiju, a jedva da možemo da živimo bez njega duže od minuta! Šta je vazduh, od čega se sastoji, ima li masu, može li vazduh biti tečan ili čvrst su samo neka od pitanja na koja ćemo potražiti odgovore u našoj laboratoriji.

Predavač: Milan Popović